partner logo
partner logo
partner logo
partner logo

Despre proiect

Nu e nimic mai invizibil în lumea aceasta ca un monument. Robert Musil

În data de 17.10.2022 a fost semnat contractul de finanţare nr.8 pentru proiectul „TIMIȘOARA CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII: MEMORIALUL REVOLUȚIEI-DECEMBRIE 1989” în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee și memorial, Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta 11 – Turism și cultură, Investiția – I2. MODERNIZAREA/CREAREA DE MUZEE ȘI MEMORIALE.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 22.353.298,72 lei, din care valoarea maximă a finanțării nerambursabile este 22.341.398,72 lei formată din valoarea eligibilă din PNRR – 18.799.791,00 lei, iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR – 3.541.607,72 lei.
Proiectul se implementează în perioada 17.10.2022-17.12.2024.
Sursele de finanţare ale proiectului mai sus amintit este Uniunea Europeană prin instrumentul financiar temporar– #NextGenerationEU și bugetul de stat.

Obiective generale:
– Comemorarea durabilă a evenimentelor din Decembrie 1989;
– Interpretarea în context contemporan și prin experiența directă a evenimentelor din 1989;
– Construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din 1989 a Timișoarei.

Obiective specifice:
– Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara;
– Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din Decembrie 1989 din Timișoara;
– Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public;
– Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Temă și context

Timișorenii care au ieșit în stradă în Decembrie 1989 pentru idealuri precum libertatea sau demnitatea umană sunt modele de conduită civică. Sacrificiul lor este fundamentul României de azi, un stat de drept, în care demnitatea, drepturile și libertățile cetățenilor, precum și pluralismul politic, sau dreptul de a vota reprezintă valori supreme. Acest traseu vizibil marcat urbanistic nu face decât să sublinieze acest adevăr.
Prin acest memorial se urmărește aducerea în spațiul public a evenimentelor din 1989, în punctele identificate ca având o importanță istorică pentru Timișoara”, din perspectiva Revoluției.  Aceste intervenții conțin elemente comune la nivelul tuturor locațiilor astfel încât să rezulte, la nivel perceptiv, un traseu al Revoluției.
S-au propus pentru început 9 zone de intervenție: Piața Sfânta Maria (2 puncte), Podul Traian, Piața Operei (2 puncte), Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, CJT Prefectura (2 puncte), Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

 

Lucrul cu terenul, modularitate, tehnologie

Amenajarea completă și integrată a tuturor zonelor de intervenție prezintă soluția ideală. Însă acesta este un proces lung și complex, care are nevoie de un început strategic. În consecință, propunem un sistem modular de spații publice condensate, amplasate în cadrul fiecăreia dintre zone, clar diferențiate și delimitate în raport cu acestea.

Am ales să lucrăm în primul rând cu solul orașului, cu suprafețe orizontale de dimensiuni mici sau medii, însă cu un caracter marcant și prețios. Fiecare dintre intervenții se compune din trei elemente principale:
– Unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu lastre din granit turcoaz de dimensiuni identice 1x1m. Înconjurate de o bandă metalică (bronz), aceste sunt precis delimitate de spațiul dimprejur, însă așezate la aceeași cotă și ușor și permanent accesibile.
Pe banda metalică este inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă.
– „Mărturia”. O placă din același metal ce conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor veni în contrast cu cele anterioare, fiind în principal texte culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor, formulate la persoana întâi.
– Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element esențializat de mobilier urban, o bancă ce urmărește modulul general și permite marcarea mai bună dar și folosirea spontană și variată a spațiului.
– O placă din același metal (bronz) este integrată în suprafața băncii. Aceasta conține un text gravat de dimensiuni minimale, ce menționează acest loc ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de Realitate Extinsă a proiectului. Textul este redat și prin variantă sintetică în Braille. Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

În cadrul fiecărei zone, inserția se adaptează situației existente, creează relații diferite cu contextul său.

 

Loc al memoriei, zi de zi

Ceea ce subliniază acest proiect este tocmai ideea că momentul Revoluției face parte din viața noastră, zi de zi. Este un lucru simplu precum respirația, care fundamentează existența noastră într-o lume total diferită de cea a dictaturii anilor comuniști.
Ne propunem ca în acest mod puternic, prin inserarea unui tip de paviment special, să semnalizăm câteva locuri în traseul urban timișorean și să propunem un tip de experiență a memoriei diferită, în care monumentul nu rămâne exterior și pus deoparte de viața orașului, ci este inserat în cotidian. Aceste intervenții pe trotuarele și în piețele orașului fac parte din drumurile zilnice, sunt străbătute sau descoperite de vizitatorii Timișoarei și vor fi celebrate în fiecare zi.
Ideea aceasta a moștenirii Revoluției, această respirație liberă a noastră ne-a condus și la ideea de a alege culoarea turcoaz pentru a marca intervențiile noastre. Ideea de a marca pământul cu o culoare apropiată de a cerului este un mod de a celebra acest moment eroic. Materialele propuse în proiect, granit turcoaz si bronz, asigură rezistența și durabilitatea intervențiilor.

 

Web și realitate extinsă

Construirea unei platformă online (un web-app), constituie o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș. Platforma nou creată promovează și încurajează totodată colaborarea și cu alte proiecte dedicate Revoluției, promovând în acest fel diversitatea de voci și pluralismul perspectivelor din care va putea fi înțeles și asumat acest moment istoric.
În fiecare dintre locurile menționate cu ajutorul acestei aplicații de realitate extinsă (AR), ce funcționează pe baza funcției de geolocație a telefonului, pot fi accesate materialele documentare într-o experiență multimedia bazată preponderent pe imagine și sunet. Traseul acesta al Revoluției funcționează atât prin existența sa materială în oraș, cât și ca bază pentru o explorare virtuală.

 

Ne-am străduit să găsim fotografii document care să surprindă în mod corespunzător momentele prezentate în text, întrucât înțelegem importanța elementului vizual în economia acestei platforme. Documentarea fotografică a Revoluției din Timișoara a fost în mare măsură întâmplătoare, din cauza caracterului spontan al evenimentului. Așadar, nu am reușit să găsim fotografii pentru fiecare zonă și pentru fiecare moment important prezentat. Cu toate acestea, am ales să includem imagini care să reprezinte zonele respective, chiar dacă au fost realizate ulterior evenimentelor, întrucât ne dorim să oferim o experiență cât mai completă și evocatoare. În ciuda faptului că nu există o potrivire perfectă cronologică, imaginile selectate își propun să transmită emoțiile și atmosfera acelor zile de decembrie, în sprijinul unei experiențe intense pentru cei care vor explora platforma.

 

Platforma propusă poate fi astfel accesată și direct online, de oriunde în lume, și la fața locului, diferența principală fiind tipul de experiență a vizitatorului.

 

 

Echipa de proiect

Constantin Goagea (București) – arhitect și șef de proiect
Justin Baroncea (București) – arhitect, specialist proiectant
Cristian Boltres (Timișoara) – arhitect, specialist proiectant
Simona Nunes (Timișoara) – arhitect, specialist proiectant
Stefan Ghenciulescu – arhitect, cercetător, specialist în cercetări istorice urbane, specialist publishing
Adrian Kali – istoric
Ioana Gruiță – curator și muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Gruia Bădescu (București) – cercetător, post doctorand, specialist pe teme legate de reconfigurări urbane și practici de memorie după dictaturi, războaie și destrămarea imperiilor
Ioana Isaiu (Timișoara) – arhitect
Cristina Ginara (București) – arhitect
Alex Voicu (București) – arhitect
Dilmana Yordanova (București) – video & grafic designer, artist media, curator independent
Ioan Cernei – arhitectura de sistem, innovation & interaction designer, inginer software, artist new media